Intressant :)

Artikel från hippson: http://www.hippson.se/artikelarkivet/ryttartraning/optimera-ditt-traningsupplagg.htm :)
Läs värt!



Elisabet Lundholm inledde sin föreläsning med att berätta om hur viktig planeringsbiten är för framgångsrik träning och tävling.
- Sätt dig ner och gör en plan för din träning, vad vill du uppnå med ridningen? Vilka mål har du på kort och lång sikt? Det är viktigt att våga uttala sina mål. Tydliggör vad du vill och vad du kan använda dig av för att nå dit.

Vad är ett mål?
Det finns olika typer av mål. Resultatmål handlar om vad man vill uppnå, medan prestationsmål snarare handlar om hur. Processmål är de små delmålen, vägen till det stora målet.
- Det är viktigt att ha processmål eftersom den slutliga målsättningen kan verka hämmande om den är för hög, säger Elisabet. Slutmålet kan också vara understimulerande om det är för lågt satt. Det är viktigt att kunna ompröva sina mål under resans gång.

Ta reda på var resan börjar
- Kolla på någon, till exempel en idol, som nått det mål du satt upp för dig själv. Försök kartlägga dennes kvaliteter och gör en kravprofil, vad behöver du för att nå målet? Gör sedan en kapacitetsprofil för dig själv och jämför med kravprofilen. På så sätt kan du hitta dina förbättringsområden. Vilka bitar tjänar du mest på att förbättra? Vilka är dina styrkor?
- Det är minst lika viktigt att hitta sina starka sidor, säger Elisabet, eftersom de bygger självförtroende, som också behövs för att nå framgång. Det här fungerar oavsett vilken nivå du befinner dig på och vilka mål du har. Det behöver inte vara tävlingsmål. Gör en kapacitetsprofil för dig och en för hästen.

Rätt häst för just dig
Den bästa hästen är inte den bästa för alla ryttare.
- En sund häst med en bra inställning är viktigare än att den är känslig och elektrisk, om du som ryttare inte är så erfaren och inte har perfekt timing, säger Elisabet.
Se till att häst och ryttare passar ihop och våga se, och byta, när det inte är så. Man kan hamna i ett vägskäl där det gäller att bestämma sig; vill jag ha just denna häst, eller är de mål jag satt upp viktigare? Alla hästar kanske inte har möjligheterna för att nå de mål du har. - Alla kan träna sig till det mesta om man gör det på rätt sätt och efter individens förmåga, det tar bara lite olika lång tid. För den absoluta toppen kan dock den där extra talangen krävas också.

Utbildningsskalan för ryttare
Den så omtalade utbildningsskalan för hästar passar in oavsett gren och land. Takt, lösgjordhet, kontakt, schvung, rakriktning och samling är de gyllene orden. Ryttarens utbildningsskala är minst lika viktig påpekar Elisabet:
- Den som i slutändan är bäst är den som är bäst på grunderna. Jämför med en golfare, de står alltid en stund på drivingrangen och tränar grundslag. Hästen blir bara så känslig och reaktionssnabb som vi tillåter den att bli, genom vår egen snabbhet och timing. Om vi är trubbiga och otydliga i vår hjälpgivning stänger hästen av. För ryttarens del gäller det att utveckla hästkunskap, balans, följsamhet och timing, tekniskt kunnande, attityd, fysisk och mental förmåga.
- Hästkunskap och tekniskt kunnande är helt och hållet ryttarens ansvar. När det gäller attityd så var öppen och nyfiken. Ha inställningen "om jag hade kunnat, hur hade jag gjort då?".
Elisabet ger lästipsen Ryttare är idrottare (Ulf Johansson) och Svenska Ridsportförbundets Talang till topp, när det gäller fysisk och mental träning.

Träningsdagbok - ett bra verktyg
Lägg upp en plan för träningen och skriv sedan dagbok efter varje pass. Genom att dokumentera vad du gjort och hur det gått kan du också gå tillbaka och utvärdera. På så sätt kan du sätta upp den fortsatta planeringen tillsammans med din tränare.
Du kan också ha nytta av träningsdagboken i dialogen med veterinär om det uppkommer en skada. Genom att gå tillbaka kan du förebygga skador, ha koll på att du inte övertränar. Ta med information om vad du gjort, hur det gått, vilket underlag du ridit på och intensitet i passet. Skriv också in sådant som normal temp, eventuella avvikelser vid visitering och liknande. Hovslagar-, veterinär- och kiropraktorbesök är också bra att skriva in.
Låt gärna något pass för din tränare bli ett "avsuttet" tillfälle där ni går igenom dagboken, utvärderar och planerar framåt.
- Det är viktigt att ha träningsdisciplin, tillägger Elisabet, det vill säga att varje träningspass fylls med kvalitet. Var fokuserad och utvärdera varje pass. Att använda mobiltelefonen under ridpasset är till exempel respektlöst mot hästen och passar inte in i ett seriöst träningsupplägg.

Aktiv vila
Förutom träning måste viloperioder läggas in i planen för ett hållbart upplägg.
- Vilan är viktig både för den fysiska och för den mentala hälsan hos hästen. Det är under vilan som den nedbrytande träningen får en uppbyggande effekt, förklarar Elisabet. Vilan kan vara aktiv, med skogspromenader och liknande. En häst mår inte bra av att stå helt stilla.

Träna resor
Hästen behöver inte bara tränas för den prestation man vill och hoppas att den ska utföra. Den behöver också tränas på de speciella förhållanden som uppstår i samband med denna prestation. Till exempel är det viktigt att träna på långa resor och övernattningar, om det krävs i samband med de mål man satt upp.

Träningspassets uppbyggnad
- Genom att alltid ha samma uppvärmning i passet kan du känna om något är annorlunda, tipsar Elisabet. Låt sedan hästen få en kort återhämtning innan du fortsätter passet. Variera mellan avspänning (lösgörande arbete) och anspänning. Därefter kan du lägga in lite teknikträning, på den nivå ni befinner er. Kom ihåg mikropauserna med jämna mellanrum! Det är extra viktigt vid högintensivt eller statiskt arbete. Som avslutning joggar du av hästen i låg form och skrittar sedan av hästen, eller ännu hellre, leder den en stund.
- Håll dig till din plan för passet, men var beredd att omvärdera vid behov. Träna till exempel inte svåra tekniska moment om hästen inte är lösgjord.

Mental träning
För ryttarens del är det viktigt att försätta sig i ett mentalt bra tillstånd för träning.
- Det är något man kan träna sig till, säger Elisabet. Fråga dig själv vilken miljö och vilka personer som kan motivera dig. Vilken livssituation vill du befinna dig i? Om det är så att du känner dig mer motiverad i vissa perioder bör du fundera på hur du kan motivera dig även under dina sämre perioder. Om du kan lära dig att själv styra vilken sinnesstämning du är i före träningspasset är du en god bit på väg mot framgångsrik och rolig ridning, avslutar Elisabet.





            / Emelie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0