klickerhästar

Jag hittade precis en jätteintressant och rolig sak på internet, som jag trodde bara användes på hundar. men nejdå! visste ni att det finns dom som klickertränar sina hästar? 



Klickerhästar är..

Nyfikna, fria att experimentera, improviserande, självsäkra, intelligenat, kommunikativa, lätta att hantera, lugna, tillitsfulla, lyckliga, vet att de är älskade, älskar att arbeta med människor, sådana som hälsar dej vid grinden, slåss om att få bli den som ska träna, ivriga, väluppfostrade, ansvarstagande, humoristiska…. listan skulle kunna fortsätta i det oändliga.

Varför? FÖr att vi LÅTER dem vara det! Tänk efter, hur gör man tradtionellt när man tränar en häst? Man starffar hästen om den gör något vi inte bett om, vi LÄR dem aktivt att aldrig försöka lösa ett problem själva eller göra något på något annat sätt, Vi gör dem LYDIGA (annars….) Vi sätter bett i munnen på dem för att KONTROLERA dem när vi rider, vi lär dem inte att ha självkontroll. Vi sätter en kedja i grimman och om de inte går som vi vill så sätter vi kedjann över nosen på dem för att starffa alla röresler vi inte vill ha.

En häst som inte rör sig framåt får sparkar i revbensbågarna eller ännu värre de får en liten hård metallsporre mellan revnbenen eller så får de en omgång med pisken. Min fråga är: vem i hela världen skulle få självkänsla och intelligens av en sådan behandling. Det jag skulle göra var att undvika kontakt full av hat och försöka komma undan så mycket som möjligt i alla lägen.




Klickerträning bygger på upptäckten att om man förstärker ett beteende genom att ge ett djur något den gillar så ökar chansen dramatiskt att detta beteende skall utföras igen.  Det är den träningsmetod man MÅSTE använda när man tränar djur som man inte KAN binda fast eller styra med olika redskap: Fiskar, eller mer korrekt vattenlevande däggdjur som delfiner och späckhuggare, därför upptäckte man snart också att det är LÄTT att lära ett djur att göra ganska komplicerade saker UTAN att man VISAR djuret vad det ska göra, man bara delar upp beteendet man önskar i sin minsta beståndsdel och bygger vidare från det. Djur som lärt sig på detta vis verkar ha större självkänsla och mer personliga uttryck och tar mer initiativ än andra djur.

Eftersom man i princip ALDRIG tillrättavisar ett djur när man klickertränar påverkas även tränaren positivt, Man blir helt enkelt en mer tålmodig, gladare och positivare person, både med djur och människor! Att fokusera på vad man vill HA istället för vad hästen INTE KAN eller INTE GÖR gör en till en gladare tränare.

läs här om hur man gör!
www.clickerhorses.com
otroligt bra träning! 
ska defenetivt prova det på sune, roligt med något annorlunda! :) 


även något som skulle passa vääldigt bra på grabben Karetino

/Malin

Kommentarer
Postat av: Jennie

sv: Ja! :)

2011-10-15 @ 01:12:02
URL: http://surfryttarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0