Påverkan av hjälptyglar..

Hjälptyglars inverkan på hästens rörelser

Det finns en allmän uppfattning att hästens form påverkar hästens rörelser. Vid utbildning och träning av hästar används olika slags hjälptyglar bl a för att reglera hästens huvud- och halsposition och därmed hästens rörelser. I FEI:s reglemente för dressyrtävlingar beskrivs att hästens ideala position är när den arbetar med eftergift i nacken och nosryggen i det närmaste lodrät mot marken. Det anses allmänt att hästens huvud- och halsposition inverkar både på hästens ryggverksamhet och på fram- och bakbensrörelser, men det finns få vetenskapliga studier som kan bevisa detta.

 

Franska forskare har genomfört en studie i Saumur (på den franska nationella ridskolan). Syftet var att jämföra rörelserna i skritt och trav hos en grupp hästar, dels med tre olika slags hjälptyglar och dels utan tyglar. I studien användes åtta ridhästar i åldern 4-19 år. De var tränade i olika discipliner (hoppning, dressyr och klassisk akademisk ridning).


Hästarna arbetades regelbundet i en automatisk skrittmaskin med tre olika typer av hjälptyglar:

1. Halsförlängare (gummisnodd): ett elastiskt band som förbinder bettet med en gjord och som används för att minska vinkeln mellan hästens huvud och hals. Se foto 1 från HC.
2. Chambon: denna hjälptygel löper via bettet och till nacken och fästes i en gjord för att öka vinkeln mellan huvud och hals. Se foto 2 från HC.
3. Backlift: denna tygel förbinder hästens bröst, manke och nacke med en gjord (utan att fästas i bettet). Liksom Chambonen ökar den vinkeln mellan huvud och hals. Denna hjälptygel används främst i Frankrike (kommentar från HC).

  

Vinkeln mellan hästarnas huvud och hals var under dessa omständigheter i genomsnitt 115 grader utan tyglar, 85 grader med Halsförlängare och 125 grader med Chambon och Backlift. Halsförlängaren minskade vinkeln mellan huvud och hals medan både Chambonen och Backliften ökade den. Testerna bestod av att hästarna arbetades 2 minuter i skritt och därefter 2 minuter i trav i vardera höger och vänster varv. Hästarnas gångarter analyserades med hjälp av ett särskilt system som mätte deras acceleration samt fram- och bakbensaktion och rörelser i skritt och trav.
 

Resultaten från denna studie visade att alla tre hjälptyglarna påverkade hästarnas rörelser i skritt och trav, främst genom en ökad frambensaktion i trav. Chambonen ökade både hästarnas bakbensaktion i trav och bakbenens drivkraft i skritt. Backliften gav den största ökningen av frambensaktionen i både skritt och trav, medan drivkraften i bakbenen var lägre i jämförelse med de andra hjälptyglarna. Sammanfattningsvis kan man säga att Chambonen ökade bakbensaktionen hos hästarna medan Backliften istället ökade aktionen i frambenen. Användning av Halsförlängaren resulterade i den största frambensaktionen i trav och den största bakbensaktiviteten i skritt.
 

Slutsatsen från denna studie är att hjälptyglar påverkar både hästens rörelser och frambens- och bakbensaktion. Alla tre hjälptyglarna ökade frambensaktionen hos hästarna oavsett vilken effekt de hade på vinkeln mellan huvud och hals. Forskarna föreslår att Chambonen kan användas som ett kompletterande hjälpmedel för att öka hästens bakbensaktion..


HC kommentarer: Olika typer av hjälptyglar används i utbildning och träning av hästar. Det är viktigt med kunskap om den speciella effekt som dessa tyglar kan ha på hästens rörelser. Vissa av dem kan, speciellt om de används av orutinerade ryttare, öka risken för skador hos hästen.


Källa
S. Biau, O. Couve, S. Lemaire, E. Barrey. 2002. `The effect of reins on kinetic variables of locomotion´. Equine Veterinary Journal 34: 359-362..

info från :http://www.horseconnexion.org/Traening-2529.asp?subpage=http://www.horseconnexion.org/webmotor/nyhetsfunktioner/Hjaelptyglars-inverkan-paa-haestens-roerelser-2638.htm


          / Emelie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0