lättridning eller nedsittning?

Trav lättridning verkar vara mindre krävande för hästens rygg än trav nedsittning

Click to view full size image

2011-10-25

Det är allmänt känt att ridtekniken påverkar hur mycket ryttaren belastar hästens rygg. Ett exempel är skillnaden mellan trav nedsittning, där ryttarens hela tiden sitter ned i sadeln, och lättridning där ryttaren sitter ned vartannat steg och står upp vartannat i takt med hästens benrörelser. Trav lättridning anses mindre krävande för hästen och används därför ofta vid träning av unga hästar och under uppvärmnings-  och nedvarvningsfasen vid ridning av äldre hästar.

 

Målet med en studie som genomfördes vid Michigan State University i USA var att mäta belastningen på hästens rygg genom att registrera ryttarens rörelser i relation till hästens. I studien deltog 13 kvinnliga ryttare och 2 hästar. Sex ryttare red på den ena hästen medan sju ryttare red på den andra. Rörelserna registrerades med hjälp av åtta infraröda kameror som placerades på olika ställen på en ridbana. Hästar och ryttare försågs med infraröda ljusreflekterande markörer som registrerade rörelserna med hjälp av kamerorna. På ryttarna placerades markörer utanpå kroppen och på lederna vid skuldror, armbågar, handleder, höfter, knän, huvud och rygg. Markörer placerades även på ryttarnas skor över vrister och tår och på hästarnas hovar.


Resultatet visade att den genomsnittliga belastningen på hästens rygg var densamma som ryttarens vikt och påverkades inte av om ryttaren red lätt eller satt ned i sadeln. Traven bestod av två belastningstoppar under varje steg som hästen tog. För den första, när ryttaren satt i sadeln, var värdena lägre vid lättridning jämfört med nedsittning. Även under den andra fasen, när ryttaren reser sig upp, var belastningstoppen lägre vid lättridning jämfört med nedsittning. Även om den genomsnittliga belastningen var densamma i båda fallen, så var den maximala belastningen på hästens rygg alltså större vid nedsittning jämfört med lättridning. Det visade sig också att den maximala belastningen var olika stor hos de två båda hästar som användes i studien. Ryttarens belastning framåt-bakåt i traven var också lägre i lättridning jämfört med i nedsittning.


Slutsatsen från den här studien var att belastningstoppen i lättridning är lägre jämfört med i trav nedsittning, speciellt i den delen av steget där ryttaren står upp i stigbygeln. Trav lättridning är därför mindre krävande för hästen och bör användas för att förebygga skador. Ryttarens ben används som en sorts elastisk förbindelse mellan ryttare och häst. 

Click to view full size image
HC kommentar: Resultatet från den här studien bekräftar att trav lättridning är mindre krävande för hästens rygg jämfört med trav nedsittning och bör därför användas vid träning av unga hästar. Trav lättridning bör också användas vid träning av oerfarna ryttare för att minska belastningen på hästens rygg, eftersom dessa ryttare troligtvis är mer obalanserade jämfört med erfarna ryttare.
 
Source
P. de Cocq, A. Mariken Duncker, H.M. Clayton, M.F. Bobbert, M. Muller and J.L. van Leeuwen. `Vertical forces on the horse´s back in sitting and rising trot´. 2010. In: Journal of Biomechanics 43 (2010) 627-631.

http://www.horseconnexion.org/Fotogalleri-3446.asp?subpage=http://www.horseconnexion.org/webmotor/nyhetsfunktioner/Trav-laettridning-verkar-vara-mindre-kraevande-foer-haestens-rygg-aen-trav-nedsittning-2921.htm


                  / Emelie
     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0