Fakta inlägg om Papillom

Eftersom jag vet en häst som har detta lägger jag upp ett faktainlägg om vårtorna. 
Faktan har jag hittat på alltomhästar.se

Papillomatos Unghästvårtor

Vårtor, eller virusets rätta namn som är papillom, är en företeelse som är relativt vanlig bland unga hästar upp till tre års ålder. Vad som snabbt kan konstateras är att vårtorna är helt ofarliga och  att viruset nästa i alla fall läker ut av sig självt efter ca sex till nio månader.

När hästen en gång har haft det här vårtviruset så har den immunitet mot det i framtiden.

Det ofarliga viruset drabbar hästen genom små sår i huden, men visar symptom först efter två-tre månader. Vårtorna är ofta placerade runt mule samt ögon och antalet kan variera kraftigt från några få till flera hundra stycken. En sak som tror påverkar mängden av vårtor är hästens allmäntillstånd, har den till exempel en förkylning i kroppen så kan den drabbas hårdare av vårtorna.




De är gråa till färgen, stjälkade samt varierar i storlek man brukar säga att de ser ut som blomkåls klasar. Vårtorna kräver ingen behandling utan, som nämnt, självläker de i det flesta fallen, dock kan rengöring krävas om utväxterna spricker eller skrapas upp, om de till exempel orsakar klåda. Endast i enstaka fall krävs kirurgisk borttagning av vårtor, detta kan ske vid allt för stort antal eller om självläkningen inte sker som den ska. Viruset är smittsamt, men då det är endast möjligt att få viruset en gång blir smittokedjorna inte särskilt långa. Dock kan vaccin produceras om virusets utbredning skulle bli alltför stort.



Text o bild: Åsa Pernes



//Malin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0